Valentínska karamelová torta
Cesto:, 7 vajec, 7 PL kryštálového cukru, 5 PL polohrubej múky, 2 PL kakaa, ¼ ČL kypriaceho prášku, 2 PL oleja, , Krém:, 300 g kryštálového cukru, 1 l mlieka, 1 Zlatý klas, 7 PL polohrubej múky, 150 g masla , , Karamelová šľahačka:, ½ l smotany na šľahanie, 2 PL kryštálového cukru , , Na ozdobu:, čerstvé jahody, postrúhaná čokoláda
Ako na to:Bielky s cukrom dotuha vyšľahajte, po jednom pridajte žĺtky a šľahajte 5 - 10 min. do hustej peny. Po častiach primiešajte múku, preosiate kakao, kypriaci prášok a olej. Cesto prelejte do silikónovej formy tvaru srdca (objem 2 l) a vo vyhriatej rúre upečte.
Cukor nechajte v hrnci skaramelizovať do svetlohneda a zalejte ho polovicou mlieka. Karamel nechajte rozvariť, potom primiešajte vo zvyšnom mlieku rozhabarkovanú múku so Zlatým klasom. Varte 2-3 min. na hustú kašu, ktorú nechajte vychladnúť. K vlažnej kaši prišľahajte maslo.
Upečený vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežte, naplňte karamelovým krémom a opäť "zlepte“. Krémom natrite aj celý povrch (i boky) torty.
Na boky torty naneste postrúhanú čokoládu, vrch ozdobte jahodami a karamelovou šľahačkou.
Karamelová šľahačka: Pripravte ju z 2 PL cukru, ktoré nechajte skaramelizovať, zalejte 2-3 PL vody a rozvarte na hustú kašu. Smotanu vyšľahajte, pridajte k nej 1 – 2 PL vychladnutej karamelovej kaše a došľahajte.