Pečené jablká s vanilkovou omáčkou
4 červené jablká, vanilkový cukor, šťava z citróna, 150 g hrozienok, 100 g masla, 100 g mandľových lupienkov, 2 PL syra ricotta (alebo tvarohu), 3 PL cukru, 2 PL strúhaného kokosu, 2 PL drvených detských piškót, škoricový cukor
Vanilková omáčka: 20 g vanilkového krému v prášku, 500 ml mlieka, 1 vanilkový lusk, 2 žĺtky, 2 PL cukru
Jablká umyjeme, z hornej časti odrežeme asi 2 cm a lyžicou vydlabeme jadierka. Dávame pozor, aby sme jablká nepoškodili, pretože musia zostať celistvé ako súdoček. Z vnútra ich potrieme citrónovou šťavou. Do misky dáme hrozienka, mandľové lupienky, vanilkový cukor, zmäknuté maslo, cukor, syr (tvaroh), škoricový cukor, kokos a piškóty. Všetko spolu zmiešame. Touto masou naplníme vnútro jabĺk. Naukladáme ich na plech a pečieme zhruba 15 minút pri 190 °C. Do polovice mlieka vyškriabeme vnútro vanilkového lusku a privedieme k varu. Druhú polovicu mlieka poriadne premiešame s vanilkovým krémom v prášku, so žĺtkami a cukrom. Vlejeme do vriaceho mlieka, znovu privedieme k varu, krátko povaríme a necháme mierne vychladnúť. Omáčkou podlejeme pečené jablká až na tanieroch.