Orechovo - nugátová torta
Korpus:, 10 vajec, 270 g práškového cukru, 1 PL vanilkovej esencie, 3 PL rumu, 225 g hladkej múky, 150 g maizeny, ½ prášku do pečiva, 2 vanilkové cukry, 3 PL studenej vody, , Krém:, 400 g svetlého nugátu, 375-400 g masla, 1 l mlieka, 2 balíčky mandľového pudingu, 1, 5 dl mandľového likéru, , Ostatné:, 3 PL rumu, , Na ozdobu:, 200 g mletých vlašských orechov, kandizované višne (12 -16 ks)
Ako na to:Vyšľahajte žĺtka s cukrom. Z bielkov, vanilkového cukru, esencie a vody vyšľahajte tuhý sneh, ktorý primiešajte do žĺtkovej hmoty. Primiešajte múku s maizenou, práškom do pečiva a rum. Cesto rozdeľte do 2 tortových foriem s priemerom cm a pečte v rúre pri 180 °C asi 35 min. Korpusy nechajte do druhého dňa vychladnúť. Potom korpusy zarovnajte a prerežte a naplňte krémom.
Krém: Maslo, nugát a likér spolu vyšľahajte kým nevznikne jednoliata hmota. Pudingové prášky uvarte v mlieku a nechajte vychladnúť. Primiešajte do nugátovo-maslovej hmoty. Vrstvite na seba pláty upečeného korpusu pokvapkané rumom a natreté krémom. Bočné steny a vrch torty tiež natrite krémom a posypte mletými orechmi. Jednotlivé rezy torty ozdobte višňami.