Dobošová torta
Piškótové cesto:, 7 vajec, 200 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 PL citrónovej šťavy, kôra z ½ citróna, hladká múka na vysypanie plechu, maslo (alebo umelý tuk) vymastenie plechu , , Čokoládový krém:, 1 PL rumu, ¼ kg masla, 50 g kakaa, 200 g práškového cukru, ½ balíka vanilkového cukru, trocha soli, , Karamelová poleva:, 150 g kryštálového cukru, voda, , Na ozdobenie:, 30 g kakaa, 50 g lieskových orieškov
Ako na to:Žĺtky, ½ práškového cukru, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a trocha vody vyšľahajte do penista. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, pridajte doň druhú polovicu práškového cukru a nastrúhanú citrónovú kôru, premiešajte a spolu s preosiatou múkou ho zľahka zamiešajte do vyšľahaných žĺtkov. Z cesta upečte na vymastenom a múkou vysypanom plechu 6 až 8 tenkých okrúhlych placiek, ktoré nechajte vychladnúť.
Vychladnuté placky (1 odložte) spojte krémom, boky torty tiež potrite krémom, posypte kakaom a pomletými orieškami. Tortu dajte na 1 hod. do chladničky.
Odloženú piškótovú placku položte znovu na vymastený plech, potrite polevou a kým poleva nestuhne, nakrájajte ju ostrým nožom natretým maslom na 12 porcií, ktoré uložte na povrch schladenej torty.
Krém: Cukor zalejte vodou tak aby bol ponorený, uvarte sirup a nechajte ho vychladnúť. Maslo vymiešajte s trochou soli a kakaom, zamiešajte ho do vychladnutého sirupu a nakoniec primiešajte rum a vanilkový cukor.
Karamelová poleva: Cukor trocha pokropte vodou, nechajte na ohni roztopiť a za stáleho miešania zožltnúť (skaramelizovať)