Sugo di polpetta – paradajková omáčka s guličkami
300 g mletého bravčového alebo hovädzieho masa, 3 mrkvy, 2 cibule, 2 poháre paradajkovej dužiny po 420gramov, 1 paradajkový pretlak, soľ, čierne korenie, bobkový list, 1 pohár červeného vína, olivový olej, 2 strúčiky cesnaku
Ako na to:Do hrnca dáme olivový olej a cesnak a jemne orestujeme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a necháme 1 minútu restovať. Mrkvu nastrúhame a pridáme do hrnca. Z mäsa urobíme guličky, ktoré smažíme do ružova. Ďalej pridáme dužinu z paradajok, necháme minútu dusiť a po pridaní pretlaku, ešte chvíľku dusíme. Podľa potreby pridáme vodu – omáčka nemá byť príliš hustá. Necháme variť 5 minút, pridáme víno a varíme ďalej, kým nie je mäso mäkké. Keď je omáčka hotová, môžeme ju servírovať s akýmikoľvek cestovinami, ale aj varenými zemiakmi.