Ríbezľová torta

Potrebujeme:

Žlté cesto:, 75 g hladkej múky, 75 g maizeny, 1 ČL prášku do pečiva, 100 g masla, 75 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 4 žĺtka, , Biele cesto:, 4 bielky, štipka soli, 200 g práškového cukru, , Plnka:, ¾ kg ríbezlí, 2 šľahačky, stužovač šľahačky

Ako na to:

Žlté cesto: Múku, prášok do pečiva, maizenu zmiešajte. Maslo do penista vymiešajte, pridajte cukor. Postupne pridávajte žĺtka a múkovú zmes. Do 2 tortových foriem, vložte do foriem mastný papier a boky vymastite. Papier orežte okolo vonku asi na 2 cm. Cesto rozotrite na formy, ale nie celkom do kraja, pretože sa ešte roztečie.
Krajšie tvarované cesto pokrájajte na 8 častí.

Biele cesto: Bielka dobre vyšľahajte, pridajte 2/3 cukru a ešte 3 min. tuho šľahajte. Pridajte zvyšok cukru a vyšľahajte. Biele cesto potrite na žlté a pečte na 180 °C asi 40 min. Posledných 5 min. pečte na 250 °C

Druhý plát cesta po vychladnutí potrite šľahačkou, do nej dajte polovicu ríbezlí, zase šľahačku a ríbezle. Rozrezaný plát poukladajte na plnku a po povrchu môžete ozdobiť ríbezľami. Tiež môžete pred pečením posypať posekanými mandľami.

31.01.2007

Podobné recepty