Losos s orechovou crustou na zemiakovom nákype (a feniklovom ragú)
600 g losos, 30 g mandle, 30 g orechy, 0,5 dcl brandy, 1 dcl olej olivový, 200 g toastový chlieb, soľ, korenie
Ako na to:Toastový chlieb, orechy, opečené mandle, olivový olej, soľ, korenie a brandy rozmixujeme spolu do hustej hmoty, ktorú natlačíme do výšky 1 cm na filet lososa. Filety lososa opečieme zo spodnej strany na panvičke a dáme dopiecť do rúry na 8 minút pri 180 C.
Nákyp: Očistené zemiaky postrúhame na hrubšom strúhadle, pridáme smotanu, vajce, polentu (kukuričnú múku), pretlačený cesnak, nastrúhaný syr, soľ, korenie, čerstvé bylinky. Pripravenú hmotu vylejeme na vymastený pekáč a pečieme 45 minút pri 180 C.
Ragú: Na oleji opečieme na drobno krájaný fenikel, podlejeme bielim vínom, pridáme rozmixované lúpané paradajky, ochutíme soľou, korením, limetkou a krátko povaríme.