Slaná torta
Cesto:, 20 g droždia, 0, 1 l vody, 1 ČL lyžička cukru, ¼ kg hladkej múky, 1 ČL soli, 100 g masla, 1 vajce, , Plnka:, 100 g masla, 150 g ochutenej majonézy, 2 zemiaky uvarené v šupke, 1 cibuľa, 2 vajcia uvarené natvrdo, 2 sterilizované uhorky, soľ, mleté čierne korenie , , Poleva:, 6 PL mlieka, 100 g tvarohu, 100 g ochutenej majonézy, 1 strúčik cesnaku, , Na ozdobu:, 1 mrkva, 1 vajce uvarené natvrdo, 100 g tvrdého syra, plnené olivy, čili papričky v sladkokyslom náleve, kôpor, pažítka
Ako na to:Z rozmrveného droždia, vlažnej vody a cukru urobte kvások. Preosiatu múku zmiešajte so soľou, pridajte postrúhané maslo, vajce a kvások a vypracujte tuhé cesto. Prikryté ho necháme vykysnúť. Cesto rozvaľkajte, vložte do vymastenej tortovej formy a vo vyhriatej rúre upečte.
Vychladnutý korpus rozkrojte na 3 pláty, dva potrite plnkou, položte na seba. Tretím prikryte a potrieme ho tak ako aj boky torty polevou.
Mrkvu očistite, najemno postrúhajte a rovnomerne rozložte na polevu. Vajce uvarte, očistite, ozdobne narežte a položte do stredu torty. Zo syra ozdobnou formičkou vykrojte rozličné tvary, olivy prekrojte na polovicu a rovnomerne rozložte na tortu, ozdobte kôprom a posekanou pažítkou. Tortu dajte na niekoľko hodín na chladné miesto.
Plnka: Maslo vymiešajte dopenista, pridajte majonézu, najemno postrúhané zemiaky a cibuľu, nahrubo postrúhané vajcia a uhorky, posoľte, okoreňte a zmiešajte.
Poleva:
Do mixéra vlejte mlieko, pridajte tvaroh a rozmixujte. Potom masu preložte do misky a zmiešajte s majonézou a s pretlačeným cesnakom.