Parížska čokoládová torta
5 vajec, pár kvapiek citrónovej šťavy, 5 PL práškového cukru, 4 PL polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 2 PL kakaa , , Plnka:, 3-4 PL zaváraniny, najlepšie džem s kúskami ovocia alebo s odkvapkaným drobným ovocím z kompótu, 2 PL rumu alebo koňaku, 1 šľahačková smotana, 100 g čokolády na varenie, trocha postrúhanej horkej čokolády na ozdobu
Ako na to:Bielky s pár kvapkami citrónovej šťavy vyšľahajte na sneh a postupne doň prišľahávajte práškový cukor. Keď je už masa tuhá, po jednom do nej zašľahajte žĺtky, kakao a nakoniec preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Tortovú formu s odnímateľným dnom vymastite, vysypte polohrubou múkou, nalejte do nej cesto tak, aby v strede bola priehlbina a okraje trochu zvýšené. Počas pečenia sa korpus vyrovná. Dajte piecť do predhriatej rúry najprv pri vyššej teplote, potom teplotu znížte. Keď sa okraje začnú oddeľovať, korpus je upečený.
Vychladnutý korpus v strede prerežte, potrite zaváraninou rozmiešanou s rumom alebo s koňakom a spojte. Čokoládovú smotanu vyšľahajte na hustý krém, ozdobne naneste na vrch a boky torty a dajte do chladničky stuhnúť. Potom jemne posypte strúhanou čokoládou a podávajte.
Deň vopred dajte variť šľahačkovú smotanu s čokoládou polámanou na kúsky, miešajte po bod varu a hneď odstavte. Prikryte a nechajte v chlade do druhého dňa.