Rýchly ríbezľový džem

Potrebujeme:

ríbezle, kyselinu sorbovú, cukor, alobal, rum

Ako na to:

Dobre prezreté ríbezle, nemusíte ich trhať veľmi starostlivo, môžu na nich zostať aj stopky, dáme do rajnice a celkom namäkko rozvaríme. Prelisujeme cez sitko (nie cez kovové zanecháva pachuť) tak, aby sme vylisovali maximum šťavy. Pridáme do nej tri štvrtiny hmotnosti cukru z toho ako vážili ríbezle a varíme ďalších desať minúť. Nakoniec primiešame na špičku noža kyselinu sorbovú a necháme prejsť varom. Ešte horúce plníme do pohárov s viečkom na zaskrutkovanie, navrch položíme koliesko z alobalu namočené do rumu a pevne zaskrutkujeme. Džem vydrží tri roky, ale spomedzi ostatných sa zvyčajne zje prvý.

18.07.2008

Podobné recepty