Ríbezľová marmeláda

Potrebujeme:

ríbezle, 1 kg pretlaku, 1 kg cukru

Ako na to:

Ríbezle na prípravu marmelády by mali byť zrelé a všetky bobu­le vyfarbené. Plody dobre umyjeme, necháme odkvapkať, zomelie­me na mlynčeku na ovocie, alebo menšie množstvo ríbezlí podlejeme vodou a varíme 5-10 minút. Takto uvarené ríbezle pretlačíme cez sito. Do kastróla dáme 1kg pretlaku a varíme 15 minút. Počas varenia miešame. Potom pridáme 1 kg cukru, ne­cháme zovrieť a varíme 5 minút. Vyskúšame tuhnutie tak, že marmeládu kvapneme na studený tanier a o chvíľu zbadáme, či tuhne. Ak marmeláda netuhne, varíme ďalších 5 minút. Varenie s cukrom by nemalo trvať dlhšie ako 10 minút, pretože sa zhorší kvalita marmelády. Hneď po uvarení ju plníme do pohárov. Používame poháre s menším obsahom. Hotovú marmeládu plníme až takmer po horný okraj. Poháre uzatvoríme vieč­kom, prevrátime, po 10-30 minútach postavíme viečkom hore a označíme.

18.07.2008

Podobné recepty