Grilovaný losos na víne
4 filety z lososa (á 150 g – 170g), 2-3 strúčiky cesnaku, 4 PL bieleho suchého vína, 4 PL olivového oleja, 1 ČL sušeného provensálskeho korenia, soľ, mleté čierne korenie, 1 limet
Ako na to:Pripravíme marinádu: Ošúpaný cesnak nakrájame na plátky a dáme do misky. Pridáme biele víno, olivový olej, provensalské korenie, mleté čierne korenie, soľ a premiešame.
Filety z lososa umyjeme, osušíme papierovým obrúskom a pokvapkáme šťavou z polovice limetu. Prelejeme ich marinádou a v hlbšej nádobe alebo mise necháme prikryté odležať v chladničke 4 až 12 hodín.
Filety vyberieme z marinády, pozdĺžne prepichneme drevenou špajdľou, ktorú sme predtým namočili na pol hodiny do studenej vody. Položíme na gril a z oboch strán grilujeme asi 10 min. Priebežne potierame marinádou. Pokvapkáme šťavou z druhej polovice limetu a podávame s čerstvou zeleninou, grilovanými zemiakmi alebo s bielym chlebom.