Vianočná čokoládová torta

Potrebujeme:

5 vajec, 100 g práškového cukru, štipka soli, 60 g maizeny, 60 g polohrubej múky, 30 g najemno zomletej zrnkovej alebo instantnej kávy, maslo a múku na vymastenie a vysypanie formy., , Plnka:, 1 balíček čírej želatíny v prášku, 4 žĺtky, 100 g práškového cukru, štipka soli, 2 dl mokka likéru, 130 g maslových keksov, 130 g kakaového prášku, 1 PL slnečnicového oleja, ½ kg nízkotučného tvarohu

Ako na to:

Maslom vymastite a múkou vysypte len spodok tortovej formy s priemerom 26 cm, aby sa vám pekne zodvihlo cesto. Rúru predhrejte na 180 °C (plynovú na stupeň 2 – 3). Z vajec oddeľte bielky. Žĺtky vyšľahajte vo vodnom kúpeli elektrickým šľahačom s ½ cukru, štipkou soli a 3 PL vlažnej vody na penistý krém. Do misy dajte múku, maizenu a zomletú kávu, premiešajte. Bielky vyšľahajte so zvyšným cukrom na sneh. Sneh pridajte k žĺtkovému krému, primiešajte múku a všetko dobre zľahka premiešajte. Cesto nalejte do formy, zarovnajte, vložte do predhriatej rúry. Na druhej polohe mriežky pečte asi 20 - 25 min.
Vlažný korpus uvoľnite z formy a nechajte vychladnúť na kuchynskej mriežke. Pripravte plnku. V miske vyšľahajte žĺtky s ½ cukru a štipkou soli. Tortový korpus dva razy vodorovne prerežte, spodný diel pokvapkajte 150 ml likéru a položte na podnos.
Maslové keksy vložte do mikroténového vrecúška a rozmrvte pomocou váľka na cesto, časť odložte na ozdobu.
Zvyšok keksov zmiešajte so zvyšným likérom.
Kakaový prášok v miske zmiešajte so zvyšným cukrom, 300 mil vlažnej vody, olejom a elektrickým šľahačom šľahajte dovtedy, kým nedostanete hladkú masu, ktorú možno natierať. Polovicu kakaovej polevy odložte, druhú polovicu rovnomerne natrite na spodný a stredný plát korpusu.
Tvaroh prešľahajte elektrickým šľahačom, oslaďte, primiešajte rozdrvené keksy. Želatínu pripravte podľa návodu na obale, primiešajte do tvarohového krému a nechajte čiastočne tuhnúť.
Na spodný plát torty rozotrite polovicu krému, prikryte stredným, rozotrieme naň zvyšný krém, prikryte horným dielom a odložte na 1 hod. stuhnúť do chladničky. Celú tortu potrite zvyšnou kakaovou polevou, posypte keksovými omrvinkami a odložte na 20 min. do chladničky.

01.10.2006

Podobné recepty