Sicílsky šalát s kaparami
pre 4-6 osôb
600 g zemiakov ružiakov, 4 väčšie tvrdé paradajky, 200 g kapár, 1 väčšiu červenú cibuľu, 1 ČL sušeného oregana, 1 PL olivového oleja, šťavu z 1 citróna, soľ, mleté biele korenie
Stredne veľké zemiaky v šupke dôkladne umyjeme a uvaríme v mierne osolenej vode do mäkka. Trvá to asi 40 min. Scedíme, necháme vychladnúť, ošúpeme a pokrájame na väčšie kocky.
Paradajky umyjeme, nakrájame na väčšie kocky, očistenú a umytú cibuľu prekrojíme na polovicu a pokrájame na tenké plátky. Kapary naložené v soli premyjeme pod tečúcou vodou. Kapary v náleve nepremývame, ale použijeme bez nálevu. Ak sú kapary väčšie, prekrojíme ich.
Všetky suroviny spolu so zemiakmi dáme do väčšej misy, posypeme oreganom, zalejeme olivovým olejom, šťavou z citrónoa a podľa chuti okoreníme a osolíme. Zľahka premiešame a necháme aspoň 2 hodiny odstáť na chladnom mieste. Pred podávaním ozdobíme kaparami.