Jahodová klasika

Potrebujeme:

400 g jahôd, 300 ml mlieka, 2 vanilínové struky, 1 vajce, 2 žĺtky, 100 g + 50 g práškového cukru, 300 ml smotany na šľahanie

Ako na to:

Mlieko zohrejeme v kastróliku spolu s vanilkou. Krátko predtým než zovrie, odstavíme z plameňa a necháme 15 min chladnúť. Potom vyberieme vanilkový struk. Vajce zmiešame spolu so žĺtkami a 100 g cukru do peny. Prilejeme vychladnuté mlieko a všetko spolu premiešame.
Misku postavíme na hrniec s malým množstvom vody a na miernom plameni zmes miešame nad parou, kým nezhustne. Potom misku odstavíme, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
Medzitým dotuha vyšľaháme smotanu so zvyškom cukru. Očistené umyté jahody rozmixujeme na pyré. Smotanu aj jahody postupne primiešame do vajcovej zmesi. Vylejeme do zmzrlinovača alebo do nádoby na mrazenie. Necháme asi hodinu v mrazničke a premiešame.

21.07.2008

Podobné recepty