Hrušková torta s citrónovou šľahačkou
1, 2 kg zrelých aromatických hrušiek, 100 g cukru, 1 balíček lístkového cesta, 1 citrón, 400 g sladkej smotany, niekoľko lístkov mäty
Ako na to:Hrušky umyte, ošúpte, prekrojte napoly a vyberte jadrovníky.
Cukor nasypte do zapekacej misy s priemerom 24 cm a nechajte skaramelizovať, kým nie je svetlohnedý. Potom na karamel nahusto poukladajte hrušky. Na hrušky položte lístkové cesto, ktoré na okrajoch pritlačte k zapekacej mise. Pečte 15-18 minút v rúre predhriatej na 200 °C, kým cesto nie je zlatisté.
Medzitým umyte citrón pod tečúcou horúcou vodou, osušte, kôru najemno nastrúhajte a vytlačte šťavu. Ušľahajte šľahačku, ktorú dochuťte nastrúhanou citrónovou kôrou, 1-2 ČL šťavy a 1-2 ČL práškového cukru.
Tortu vyklopte zo zapekacej misy a servírujte teplú, ozdobenú citrónovou šľahačkou.
Tip: Dezert vynikajúco chutí aj s vanilkovou zmrzlinou.