Slovenský zemiakový šalát
10-12 stredne veľkých zemiakov, 2 väčšie cibule, 2-3 nakladané kyslé uhorky, malá konzerva nakladaného hrášku, soľ, korenie, horčica, práškový cukor, ocot a vodu
Ako na to:Zemiaky v šupe uvaríme, zatiaľ do väčšej nádoby nadrobno pokrájame cibuľu, postrúhame kyslé uhorky, pridáme scedený hrášok, osolíme, okoreníme, pridáme 1-2 polievkové lyžice horčice a premiešame.
Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájané na kolieska ich pridáme k zmesi. Z práškového cukru, vody a octu pripravíme podľa chuti sladkokyslý nálev, necháme ho zovrieť a zalejeme zemiaky tak, aby hladina bola tesne nad zmesou.
Premiešame, necháme vychladnúť a odložíme do chladničky. Konzumujeme na druhý deň - zemiaky sa dobre naležia. Podávame s rezňami, či fašírkou.