Lievance s ovsenými vločkami a jablkami
2 žĺtka, 2 bielka, 3 polievkové lyžice ovsených vločiek, hladkú múku, štipku soli, 2-3 jablká, mlieko, olej, ľubovolný lekvár, smotanu na šľahanie, kryšt.cukor
Ako na to:Jablká ošúpeme pokrájame na tenučké kúsky a v sladkej vode povaríme asi 10 minút. Scedíme. Do väčšej nádoby dáme ovsené vločky, zalejeme ich mliekom a necháme postáť asi 10 minút. Potom pridáme žĺtka a cca 20 dkg hl.múky. Premiešame, pridáme jablká a dolievame mlieko tak, aby bola masa hustejšia.
Z bielkov a štipky soli vypracujeme tuhý sneh, ktorý pridáme do masy. Premiešame a na rozpálenom oleji vysmážame placky z oboch strán. Hotové potrieme lekvárom a ozdobíme šľahačkou, ktorú sme vyšľahali s 1-2 pol.lyžicami kryšt.cukru.