Moravské koláčiky

Potrebujeme:

na 2 plechy a cca asi 40 koláčov
1 kocku droždia 42 g, 600 g hladkej múky, 100 g krupicového cukru, 120 g masla, 250 ml vlažného mlieka, 2 žĺtka, citrónovú kôru, 1 KL soli
Plnka: tvaroh, hrozienka, vanilínový cukor, lyžičku vanilkového pudingu, lekvár, rum
Posýpka: 2 lyžice hrubej múky, 2 lyžice prášk.cukru, 2 lyžice masla

Ako na to:

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do misy, pridáme cukor, citrónovú kôru, soľ, žĺtka a vlažné maslo.
Prilejeme kvások, vypracuje hladké nelepivé cesto a prikryté ho necháme pri izbovej teplote asi 20 min kysnúť.
Z vykysnutého cesta vykrojíme lyžicou asi 40 kúskov a na pomúčenej doske ich upravíme na hladké guľky, ktoré ukladáme kúsok od seba na plech vymastený maslom. Koláčiky v strede pretlačíme tak, aby okraje boli vyššie.
Naplníme ich tvarohovou plnkou, ozdobíme lekvárom, posýpkou a necháme odpočinúť v teple asi 20 minút.
Potom koláčiky potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do predriatej rúry. Pečieme 12-15 minút pri teplote 180 C.
Tvarohová plnka: Rozdrvíme tvaroh s cukrom, pudingovým práškom a pridáme obarené hrozienka (vsypeme do vriaceho rumu a necháme napučať).
Posýpka: Múku, cukor a maslo v rovnakom pomere rozdrobíme medzi prstami a dáme vychladiť.

24.09.2008

Podobné recepty