Šalát so syrom a paprikou
4 porcie
800 g zemiakov, 1 malú cibuľu, 2 kapie, 4 mladé cibuľky alebo ½ póru, 100 g syra vcelku (ementál alebo gouda), ½ zväzku pažítky, 200 ml zeleninového vývaru, 3 PL vínneho octu, 3 PL oleja, soľ, mleté čierne korenie
Zemiaky umyjeme a v šupke paríme asi 30 min. Olúpeme ich, necháme mierne vychladnúť a nakrájame na kolieska. Cibuľu očistíme a nadrobno nasekáme, kápiu umyjeme, odstránime jadrovníky a nakrájame na tenké pásiky.
Mladé cibuľky očistíme a nakrájame na plátky, syr na hranolčeky. Umytú pažítku nadrobno nasekáme. Cibuľu speníme na 1 PL oleja a pridáme mladé cibuľky alebo nakrájaný pór. Prilejeme vývar, chvíľu podusíme a nálevom prelejeme zemiaky.
K zemiakom primiešame syr, kapiu a pažítku. Ochutíme octom a necháme 10 min odstáť. Nakoniec šalát pokvapkáme zvyšným olejom, podľa chuti osolíme, okoreníme a podávame.
Tip: Podľa chuti sa do šalátu môže pridať sójová majonéza alebo tatárska omáčka.