Francúzska plnka s gaštanmi
do 1 husi
300 g husacích drobkov (srdcia a pečienky), 4 malé cibule, 2 stonky zeleru, 200 g uvarených gaštanov, kôrky z 2 bochníkov hriankového chleba, 6 vajec, 50 g masla, 100 ml mlieka, 200 ml brandy, mleté čierne korenie, soľ, viazaničku byliniek (šalvia, tymian, rozmarín a pod.)
Kôrky chleba nakrájame na drobné kocky a krátko opečieme na malom množstve masla. Potom ich namočíme do mlieka. Na masle dozlatista orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a zeler. Pridáme pokrájané drobky, gaštany, soľ, korenie a dusíme, kým mäso nezmäkne.
Necháme trochu vychladnúť, pridáme vyžmýkaný chlieb, vajcia, nasekané bylinky a brandy. Dôkladne premiešame a plníme hus.