Štrúdľa s jablkami a mandľami
4 porcie
1 balenie mrazeného lístkového cesta, 1 kg jabĺk, 60 g strúhanky, 100 g strúhaných mandlí, 2 ČL ostrúhanej pomarančovej kôry, 50 g opečených píniových orieškov, 40 g kryšt.cukru, 40 g mala do plnky, 50 g roztopeného masla na potieranie, práškový cukor na posypanie
Lístkové cesto necháme voľne rozmraziť, potom ho rozváľkame natenko a potrieme roztopeným maslom.
Mandle, strúhanku a 2 ČL kryšt.cukru opražíme na 40 g masla a rovnomerne rozdelíme na vyváľkané cesto. Jablká ošúpeme, prekrojíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kúsky. Zmiešame ich s pomarančovou kôrou, so zvyšným kryšt.cukrom a s píniovými orieškami. Rozdelíme na cesto, ale tak aby ostali aspoň 2 cm na okraji voľné.
Cesto zvinieme, konce dobre popritláčame, štrúdľu prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme roztopeným maslom a v rúre vyhriatej na 180 C pečieme približne 35 min.
Hotovú štrúdľu posypeme prášk.cukrom a môžeme podávať ozdobenú kandizovanou pomarančovou kôrou.