Džem zo šípok a z pomarančov

Potrebujeme:

8 pohárov po 300ml
1 kg šípok, 4 zrelé pomaranče, približne 700 g želírovacieho cukru 3:1 (podľa váhy ovocia), 2 ČL ostrúhanej pomarančovej kôry

Ako na to:

Deň vopred šípky umyjeme, očistíme, rozpolíme, zbavíme jadierok a cez noc namočíme do 500 ml vody. Na druhý deň šípky v tej istej vode uvaríme, roztlačíme na pyré a prepasírujeme cez jemné sitko.
Pomaranče ostrým nožom poriadne ošúpeme a odstránime aj vnútornú bielu šupu.
Dužinu zbavíme blaniek a zo zvyškov ešte vytlačíme šťavu. Šípkový pretlak zmiešame s pomarančmi, so šťavou a kôrou.
Ovocnú zmes odvážime a podľa množstva pridáme želírovací cukor. Dáme do veľkého hrnca a za stáleho miešania varíme 5 až 10 min.
Horúci džem plníme do pripravených pohárov.
Pevne zatvoríme a otočíme na 10 min hore dnom. Potom ich opäť otočíme a necháme vychladnúť.

29.09.2008

Podobné recepty