Knedle so šodó
4 porcie
Cesto: 1 kocku droždia (42g), 250 ml mlieka, 1 ČL kryšt.cukru, 500 g polohrubej múky, 1 vajce, 3 PL oleja, 200 g slivkového lekváru, 1 ČL soli
Šodó: 250 ml bieleho vína, 4 žĺtka, 70 g krupicového cukru, 1 balíček vanil.cukru, prášk.cukor na posypanie, 100 g masla na poliatie
Z droždia, mlieka a cukru pripravíme kvások, pridáme múku, soľ, olej, vajce a spracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť asi 40 min.
Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnako veľké kúsky, z ktorých vytvarujeme placky hrubé 0,5 cm. Naplníme ich slivkovým lekvárom a vyformujeme knedle.
Knedle paríme postupne v utierke nad parou 10 až 15 min (podľa veľkosti). Víno, žĺtky, krupicový a vanil.cukor šľaháme nad parou až do zhustnutia.
Hotové knedle zalejeme šodó, polejem roztopeným maslom a posypeme prášk.cukrom.