Rezancový nákyp s hruškami
250 g širokých rezancov, 500 g hrušiek, šťavu z 1 citróna, 4 vajcia, 75 g prášk.cukru, 1 balíček vanil.cukru, 220 ml mlieka, 50 g masla + na vymastenie formy, 1 ČL mletej škorice, soľ
Poleva: 200 ml šťavy z višňového kompótu alebo džúsu, 100 ml bieleho vína, 1 ČL citrónovej šťavy
Rezance uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale, scedíme, prepláchneme a premiešame s roztopeným maslom. Polovicu rezancov vložíme do vymastenej ohňovzdornej nádoby.
Hrušky ošúpeme, rozpolíme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na mesiačiky a pokvapkáme citr.šťavou. Uložíme ich do misy a prikryjeme druhou polovicou rezancov. Celé vajcia vyšľaháme s prášk., vanil.cukrom a mletou škoricou. Hmotu zriedime mliekom a dobre premiešame.
Navrstvené rezance s hruškami polejeme vaječnou zmesou a upečieme v rúre vyhriatej na 180 C. Hotový nákyp rozdelíme na taniere. Každú porciu polejeme polevou vymiešanou z višňového kompótu, bieleho vína a citr.šťavy.