Jablkový sirup

Potrebujeme:

3 väčšie jablká, 2 väčšie strapce hrozna (nemusia byť), 1/2 l vody, 1/2 kg kryštálového cukru, 1,5-2 lyžičky citrodeka (lemonit, kys.citronová...)

Ako na to:

1. spôsob: Ovocie odšťavíme na odšťavovači a šťavu vlejeme do vriacej vody. Povaríme, vznikajúcu penu odstránime čajovým sitkom, pridáme cukor a citrodeko, chvíľu ešte povaríme a necháme vychladnúť.
2. spôsob: Z jabĺk odstránime jadrovník, nakrájame na malé kúsky, vložíme do vriacej vody, rozvaríme a penu odstránime. Cez husté sitko prelejeme do druhej nádoby, do ktorej sme dali cukor a citrodeko. Necháme prejsť varom a vychladíme.
Vzniknutý sirup prelejeme do menších fliaš a uskladníme na studenom, chladnom mieste. Riedime studenou vodou, sódou v pomere 1:5. Výborný osviežujúci nápoj.

27.07.2009 | autor:

Podobné recepty