Jemná krémová polievka
6 porcií
1 žltú alebo bielu tekvicu asi 1 kg, 3 zemiaky, 1 cibuľu, 2 PL oleja, 300 ml kyslej smotany, 500 ml zeleninového vývaru z kocky, štipku strúhaného muškátového orieška, soľ, mleté čierne korenie, 100 g oravskej slaniny
Tekvicu ošúpeme, rozkrojíme, odstránime semienka a dužinu nakrájame na kocky. Zemiaky očistíme, ošúpeme a nakrájame na rovnako veľké kúsky.
V hrnci na oleji speníme nadrobno posekanú cibuľu, pridáme nakrájanú zeleninu a zalejeme vývarom.
Hrniec zakryjeme a varíme, kým zemiaky aj tekvica nezmäknú. Medzitým nakrájame slaninu na tenké pásiky, opečieme ju na panvici dochrumkava a odložíme na teplé miesto.
Keď je zelenina v polievka mäkká, ponorným mixérom ju dohladka rozmixujeme. Pridáme 250 ml rozmiešanej kyslej smotany, polievku osolíme, okoreníme a ochutíme muškátovým orieškom.
Polievku necháme opäť zovrieť a stiahneme z ohňa. Rozdelíme ju do misiek, ozdobíme zvyškom smotany, posypeme odkvapkanou slaninou a podávame s pečivom.