Koláč s piníovými orieškami a jablkami
Cesto: 125 g polohrubej múky, 125 g masla, 124 g nízkotučného tvarohu, štipku soli, tuk na vymastenie formy
Obloženie: 2 vajcia, 50 g prášk.cukru, 200 ml kyslej smotany, 1 PL citrónovej šťavy, 4 kyselkavé jablká, 2 PL marhuľového džemu, 1 PL píniových orieškov, práškový cukor na posypanie
Múku so soľou zmiešame na pracovnej doske. Pridáme nakrájané maslo, tvaroh a všetko spolu vypracujeme na hladké cesto. Rozvaľkáme ho, preložíme do vymastenej formy a vytvarujeme vyšší okraj. Odložíme do chladu aspoň na 30 min.
Vajcia vyšľaháme s cukrom dopenista a vmiešame smotanou s citrónovou šťavu. Jablká ošúpeme, rozpolíme, odstránime jadrovníky a nakrájame na mesiačiky.
Cesto potrieme polovicou krému, ozdobne obložíme jablkami, zalejeme zvyšným krémom a v rúre vyhriatej na 180 C pečieme asi 15 min.
Marhuľový džem zohrejeme a prepasírujeme cez sitko. Po 15 min pečenia koláč vyberieme, rovnomerne pokvapkáme džemom, posypeme píniovými orieškami a práškovým cukrom. Pečieme dozlatista ďalších 15 min.