Brioška
½ kocky droždia, 420 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 100 g masla, 70 g múčkového cukru, 2 vajíčka, štipku soli
Ako na to:Múku preosejeme, osolíme, pridáme cukor, droždie, 1 vajíčko a vlažné mlieko. Hmotu vypracujeme na polotuhé cesto, vyvaľkáme na obdĺžnik a poukladáme naň plátky masla.
Preložením obdĺžnika maslo uzavrieme do cesta a rozvaľkáme ho tak, aby nám maslo nepotrhalo cesto. Znovu zložíme na menší tvar. Rozváľkanie a prekladanie cesta opakujeme 10x, kým sa prestane lepiť. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem.
Formu na briošku s priemerom 15 cm vymastíme maslom a vtlačíme do nej vykysnuté cesto. Znovu necháme kysnúť asi 20 min a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme 5 min v rúre rozohriatej na 150 C. Potom zvýšime teplotu na 200 C a pečieme asi 40 min dozlata.