Celozrnný francúzsky chlieb
1 kocku droždia, 840 g celozrnnej múky, 85 g otrúb, 600 ml vody, 1 lyžičku soli
Ako na to:Múku zmiešame s otrubami a soľou, prilejeme vlažnú vodu a rozdrobíme droždie. Necháme 5 min vzísť kvások a dobre vymiešame polotuhé cesto. Prikryté necháme kysnúť pri izbovej teplote, kým sa zdvojnásobí objem asi 45 min.
Z cesta vypracujeme bochníček alebo valček, navlhčíme ho vodou a na plechu poprášime múkou. Necháme pol hodiny nakysnúť a nožom nakrájaíme na strede alebo po celej dĺžke a ešte 15 min necháme kysnúť.
Rúru predhrejeme na 250 C a pečieme. Asi po 10 min znížime teplotu na 200 C a dopečieme (bochník celkom asi 40 min, valček asi 15 min).