Pizza
Cesto: ½ kocky droždia, 350 g hladkej múky, 150 ml mlieka, 50 g masla, 50 ml oleja, 20 g kryšt.cukru, štipku soli
Náplň: 900 g cibule, 12 ančovičiek, 12 zelených a čiernych olív, 3 lyžice olivového oleja, 2 lístky čerstvého tymianu, 1 bobkový list, štipku soli a mletého čierneho korenia
Vlažné mlieko vlejeme do preosiatej osolenej múky, pridáme cukor, droždie a necháme vzísť kvások. Po 10 min vymiešame cesto, kým je hladké a pružné. Prikryjeme a necháme kysnúť asi pol hodiny.
Veľký plech vymastíme maslom, vlejeme cesto a rukou namočenou v oleji ho upravíme do rovnakej výšky.
Poukladáme naň zmes na plátky pokrájanej cibule opraženej na oleji spoločne s mletým tymiánom a bobkovým listom, soľou a čiernym korením. Navrch kladieme diagonálne rady rozpoltených ančovičiek s odstupom ich dĺžky a potom naprieč kladieme ďalšie rady tak, aby spoločne tvorili tvar mriežky. Do prostriedku mriežok položíme olivy.
Necháme opäť nakysnúť asi 10 min pri izbovej teplote a pečieme dozlata v predhriatej rúre na 220 C asi 30 min.