Francúzsky čokoládov koláč
Cesto: ½ kocky droždia, 220 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 125 g masla, 120 g kryšt.cukru, 2 vajíčka, 200 g čokolády na varenie, 2 lyžice kakaa, 1 lyžicu likéru Coinstreau (čokoládový likér), 1 lyžicu pomarančovej kôry
Poleva: 250 g čokolády na varenie, 375 ml smotany na šľahanie
Najlepšie deň dopredu pripravíme polevu: Do vriacej smotany rozlámeme čokoládu, odstavíme, premiešame a necháme rozpustiť. O vychladnutí uchováme v chladničke najmenej 12 hodín.
Vymiešame cukor a droždie s niekoľkými lyžicami vlažného mlieka a necháme kysnúť.
Vymiešame malo s čokoládou, likérom a strúhanou pomarančovou kôrou. Preosejeme múku s kakaom, prilejeme kvások a pridáme striedavo mlieko a maslový krém.
Cesto vlejeme do koláčovej formy vyloženej papierom na pečenie a necháme 20 min kysnúť.
Upečieme v horúcej rúre pri teplote 160-170 C a necháme zvoľna vychladnúť.
Čokoládovú smotanu rozpustíme vo vodnom kúpeli, vyšľaháme do hladkého krému a potrieme ním múčnik. Posypdme zľahka kakaom a dozdobíme čokoládovými hoblinami.