Pečené mäso s mandľovo-bylinkovou kôrkou
600 g chudého bravčového mäsa v celku, 1 kg ružičkového kelu, ¾ kg zemiakov, 2 vajcia, 2 PL múky, 1 PL masti, 75 g olúpaných mandlí, 2 žĺtky, 1 PL strúhanky, 2 šalotky, 1 pohár marinády na mäso (400 ml), 100 g údenej slaniny, 3 PL masla, ½ viazaničky petržlenu, 1 viazanička miešaných byliniek (rozmarín, petržlen, bazalka), mletý muškátový oriešok, čerstvo pomleté čierne korenie, soľ
Ako na to:Zemiaky uvarte domäkka, očistite a pretlačte alebo prepasírujte. Nechajte vychladnúť.
Vajcia, múku a najemno posekaný petržlen pridajte k zemiakovej mase, ochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Vytvarujte podlhovasté knedličky, ktoré uvarte v dostatočnom množstve vody. Budú hotové keď vyplávajú na povrch. Vyberte ich a nechajte odkvapkať.
Mäso umyte, osušte a prudko opečte na rozohriatej masti. Okoreňte a preložte do veľkej zapekacej nádoby. Bylinky a mandle najemno posekajte, pridajte žĺtky, soľ, korenie a strúhanku. Touto zmesou potrite mäso zo všetkých strán a nechajte zapiecť v rúre predhriatej na 200 °C asi 10 min.
Šalotku pokrájajte a poduste vo výpeku, zalejte marinádou a nechajte krátko prevariť. Ružičkový kel očistite a asi 20 min. duste nad parou na mierne osolenej vode. Zlejte.
Slaninu nakrájajte a opražte na panvici, pridajte ružičkový kel a okoreňte. Na masle krátko dohneda opečte zemiakové knedličky. Upečené mäso pokrájajte na plátky a podávajte s ružičkovým kelom, knedličkami a omáčkou.