Jablčný koláč

Potrebujeme:

Cesto: ½ kocky droždia, 350 g hladkej múky, 170 ml mlieka, 75 g masla, 50 g kryšt.cukru, štipku soli
Náplň: 750 g jabĺk, šťavu z jedného citróna, 2 vajíčka, 100 g masla, 100 g prášk.cukru, 200 ml smotany na šľahanie, 2 lyžice vanil.pudingu

Ako na to:

Do misy preosejeme múku, osolíme, urobíme jamku, pridáme cukor, droždie, vlažné mlieko, maslo a necháme 5 min vzísť kvások.
Vypracujeme polotuhé cesto, prikryjeme a necháme asi 30 min pri izbovej teplote vykysnúť.
Medzitým umyjeme, olúpem a nakrájame jablká na hrubšie plátky a pokvapkáme ich citrónovou šťavou.
Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, vmiešam žĺtka a pudingový prášok až vznikne hladký krém. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, smotanu vyšľaháme a zmiešame s krémom a snehom.
Vykysnuté cesto dáme do vymazanej, väčšej koláčovej formy alebo na plech, po 10 min kysnutia potrieme vrstvou krému a poukladáme naň plátky jabĺk.
Pečieme v predhriatej rúre 35 min pri 200 C.

08.10.2008

Podobné recepty