Ukrajinský boršč
4 porcie
300 g zadného hovädzieho mäsa, 1,5 l vody, 2 PL masla, 1 PL oleja, 1 cibuľu, 200 g koreňovej zeleniny, 3 strúčiky cesnaku, 200 g bielej kapusty, 200 g zemiakov, 3 PL paradajkového pretlaku, 300 g cvikly, 2 paradajky, niekoľko zrniek čierneho a nového korenia, 1 bobkový list, 2 PL citrónovej šťavy, 1 citrón, sladkú mletú papriku, kryšt.cukor na dochutenie, soľ, kyslú smotanu, petržlenovú vňať
Mäso vložíme do studenej osolenej vody, necháme zovrieť, potom teplotu znížime a pomaly varíme, kým mäso nie je mäkké. Vyberieme ho a vývar precedíme.
Na rozohriatom masle a oleji speníme nakrájanú cibuľu a na rezančeky pokrájanú koreňovú zeleninu. Pridáme na plátky pokrájaný cesnak, pokrájanú kapustu, zemiaky a pretlak. Zalejeme vývarom a varíme asi 20 min.
Potom pridáme na rezančeky pokrájanú cviklu, pokrájané paradajky, osolíme, pridáme koreniny a varíme domäkka. Hotovú polievku ochutíme cukrom a citrónovou šťavou, vložíme nakrájané mäso a prehrejeme.
Boršč podávame ozdobený kyslou smotanou, petržlenovou vňaťou a kolieskom citróna.