Terina z lososa
300 g údeného lososa, 120 g termizovaného syru Lúčina, 80 g smotanového topeného syru, 300 ml hustej kyslej smotany, 10 g želatíny v plátkoch, šťavu z 1/4 citróna, 1 PL kôpru, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to:Filety údeného lososa pokrájame na 2 až 3 cm plátky.
Kôpor opláchneme a nasekáme. Lúčinu vymiešame s topeným syrom. Pridáme kyslú smotanu, citrónovú šťavu, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie a nasekaný kôpor.
Želatínu pripravenú podľa návodu vmiešame do smotanovej zmesi. Podlhovastú menšiu formu vystelieme potravinárskou fóliou. Na dno formy rozložíme jednu tretinu pokrájaného údeného lososa a zalejeme ho polovičnou časťou smotanového krému.
Na krém uložíme znova ďalšie plátky lososa, ktoré zalejeme zvyšným krémom. Ukončíme vrstvou lososa, prikryjeme fóliou a odložíme odstáť na chladné miesto na celý deň.
Odležanú terinu pokrájame na kúsky a ozdobíme čerstvým kôprom.
Podávame s nakrájanou bagetou.