Plnené paštéty

Potrebujeme:

250 g zmrazeného lístkového cesta, 1 žĺtok, hrubú múku na vysypanie dosky
Plnka: 2 PL masla, 2 PL hladkej múky, 250 ml hydinového vývaru, 100 ml mlieka, pol vareného alebo pečeného kurčaťa, zmes byliniek podľa chuti, 8 cherry paradajok, 20 čiernych olív bez kôstok, soľ, mleté čierne korenie, petržlen na ozdobenie

Ako na to:

Lístkové cesto necháme asi 15 minúť rozmraziť. Na doske posypanej múkou vyvaľkáme placku hrubú asi pol centimetra. Okrúhlou formičkou s priemerom 5–6 cm vykrojíme kolieska. Z každého druhého kolieska vykrojíme menším vykrajovačom (s priemerom 4,5 – 5,5 cm) stred.
Každé plné koliesko potrieme na povrchu vodou a položíme naň koliesko s vykrojeným stredom. Takto upravené paštéty potrieme na povrchu rozšľahaným žĺtkom (nie po bokoch) a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200°C asi 20 minút.
Hotové vyberieme a necháme mierne vychladnúť. Stredy paštétou ešte trochu vtlačíme vareškou.
Na plnku v hrnci rozpustíme maslo, primiešame múku, prilejeme hydinový vývar a polovicu mlieka. Miešame na miernom ohni, kým bešamel nezačne hustnúť. Potom pridáme na kocky pokrájané kuracie mäso, nasekané bylinky, osminky paradajok a prekrojené olivy.
Za stáleho miešania na miernom ohni niekoľko minút povaríme.
Ak je omáčka príliš hustá, vmiešame do nej ešte trocha mlieka.
Plnku rozdelíme do vychladnutých pripravených tzv, paštétou, ozdobíme petržlenovou vňaťou a kolieskom olivy.

06.11.2008

Podobné recepty