Ríbezľový koláč s tvarohom

Potrebujeme:

Cesto: 180 g hladkej múky, 50 g práškového cukru, 125 g masla, žĺtok a štipku soli
Náplň: 0,5 kg mäkkého plnotučného tvarohu, tri vajcia a jeden žĺtok navyše, jemne nastrúhanú kôru z jedného (dobre umytého) citrónu, dve lyžice citrónovej šťavy, 120 g práškového cukru, jeden vanilkový cukor, 100 g kyslej smotany, dve lyžice hrubej krupice a 300 g ríbezlí

Ako na to:

V mise spracujeme múku, nasekané maslo, cukor, žĺtok a štipku soli na cesto, ktoré necháme v chladničke hodinku odpočinúť. Ríbezle medzitým dobre umyjeme a očistíme.
V mise vymiešame tvaroh so žĺtkami, citrónovou kôrou a šťavou s cukrom, potom vmiešame kyslú smotanu. Z bielkov a štipky soli ušľaháme sneh a premiešame s krupicou, potom postupne zapracujeme do krému.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a opatrne prenesieme do formy, vtlačíme na dno i do okrajov. Dno prepichneme vidličkou a pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 15 minút.
Predpečený korpus necháme vychladnúť. Potom naň rozložíme väčšinu ríbezlí a na ne rozotrieme tvarohový krém. Povrch urovnáme, uložíme zvyšné ríbezle a pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 25-45 minút, dokiaľ nie je cesto upečené dozlata.

27.11.2008

Podobné recepty