Jablkové pyté
Cesto: 600 g polohrubej múky, 200 g kryštálového cukru, 2 vajcia, 1 Hera, štipka soli, 1 kypriaci prášok do pečiva
Plnka: 1 kg očistených, nastrúhaných jabĺk, 1 škoricový cukor, 4 PL kryštálového cukru, 1 vajce na potretie múčnika
Na doske vypracujeme cesto z múky, hery, vajec, cukru, soli a prášku do pečiva. Rozdelíme ho na dve časti.
Jednu časť si vyvaľkáme na veľkosť plechu, plech pomastíme a vložíme doň rozvaľkané cesto. Na cesto vysypeme jablčnú zmes a nakoniec aj druhú časť cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu a prikryjeme ňou jablčnú zmes.
Vidličkou popicháme cesto a potrieme vyšľahaným vajíčkom. Pečieme 45 min. pri 180°C. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.