Plnený hermelín s cesnakom a orechmi
hermelín (encián), 2 hrste nasekaných vlašských orechov, 4 lyžice masla alebo taveného syra, 2 strúčiky cesnaku , čerstvo mleté čierne korenie, soľ
Ako na to:Zrelý hermelín rozkrojíme po obvode na dve rovnako hrubé placky.
Lyžičkou dôkladne vydlabeme vnútrajšok každej placky a dáme ho do misky.
Treba dať pozor, aby sme pri dlabaní nepoškodili kôru hermelínu.
Do misky potom pridáme maslo (alebo tavený syr), prelisovaný cesnak, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešame do hladka.
Nakoniec vmiešame vlašské orechy a celú hmotu rovnomerne vyklopíme do jednej hermelínovej mištičky, priklopíme ju druhou a zarovnáme po okraji nožom.
Syr zabalíme do alobalu a dáme do chladničky odležať, najlepšie cez noc, aby orechy zmäkli.