Syrové pirohy
250 g hrubej múky, 2 veľké vajcia, trochu vody
Náplň: 200 g tučného tvarohu, veľké vajce, 4 lyžice strúhaného čedaru, soľ, čierne korenie, strúhaný muškátový orech
Dokončenie: 50 g masla na pomastenie, strúhaný čedar na posypanie, soľ
Z hrubej múky, vajec a trochy vody pripravíme cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice a z každej vyvaľkáme rovnako veľké tenké štvorce.
Na jeden štvorec naznačíme tupou hranou noža menšie štvorčeky a do ich stredov kladieme po troche plnky. Tú pripravíme zmiešaním uvedených prísad. Cesto s plnkou prikryjeme druhým štvorcom cesta
a v miestach, kde sme naznačili štvorčeky, cesto pritlačíme tak, aby sa obidva pláty dobre spojili a radličkou nakrájame štvorčeky.
Tie zavaríme vo vriacej osolenej vode a keď vyplávajú na povrch, varíme ich ešte 2-3 minúty. Potom ich vyberieme do misky, pomastíme maslom, posypeme strúhaným syrom a osolíme.