Opačný jablkový koláč

Potrebujeme:

1 kg jabĺk, 1 vanilkový cukor, 1 mletá škorica
Na piškótu: 5 bielkov, 5 žĺtkov, 5 PL práškového cukru, 5 PL polohrubej múky, 1/4 bal. prášok do pečiva
Krém: 3 žĺtka, 1 prášok Zlatého klasu, 1 vanilkový cukor, 1/2 l mlieka, 1 Hera, 3 kopcové PL práškového cukru
Čokoláda: 10 dkg várovej čokolády, 1/4 stuženého tuku

Ako na to:

Hlboký pekáč vyložíme alobalom. Postrúhame jablká, vytlačíme šťavu a uložíme na plech. Posypeme vanilkovým cukrom a škoricou. Na to vylejeme piškótu a pečieme spolu asi 20 minúť.
Potom necháme vychladnúť. Cesto posypeme múkou, uvoľníme okraje cesta nožom a vyklopíme na pomúčenú dosku. Opatrne uvoľníme alobal od jabĺk.
Krém: Žĺtka, Zlatý klas, vanilku rozmiešame v troške mlieka. Zvyšok mlieka varíme a vylejeme pripravenú zmes. Varíme v nie veľmi hustú kašu. Miešame až do vychladnutia tak, aby neboli hrčky.
Heru vyšľaháme s cukrom a pridáme puding. Vyšľaháme. Potom vylejeme na jablká. Na vrch dáme čokoládu a necháme stuhnúť.
Krájame horúcim nožom, ktorý po každom záreze utrieme.

13.11.2008

Podobné recepty