Bylinkový chlieb
1 kocku droždia (42 g), 300 g hladkej múky, 300 g celozrnej múky, 50 ml oleja, 1 ČL soli, 4 ČL byliniek (cibuľová vňať, kôpor, bazalka, estragón)
Ako na to:Do vlažnej vody rozdrobíme droždie a zmes necháme asi 5 minút kysnúť. Kvások vlejeme do múky so soľou a olejom, vypracujeme polotuhé cesto a necháme prikryté kysnúť asi hodinu.
Vmiesime bylinky, cesto rozdelíme na dva diely a premiesime.
Vytvarujeme bochníky, ktoré dáme na vymastený plech. Necháme hodinu kysnúť, potrieme vlažnou vodou a nožom povrch chleba mierne nakrojíme.
Chlieb vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 220 °C asi 20 minút, ďalších 25 minút pri zníženej teplote asi 180 °C a počas pečenia 2-krát potrieme vodou.
Po vytiahnutí z rúry bochník ľahko poprášime múkou.