Boršč

Potrebujeme:

2 veľké cibule, 2 veľké mrkvy, 1 petržlen, 1 menší kaleráb, 5 zemiakov, 1 paradajkový pretlak, 2 celé strúčiky cesnaku, 1 hlávku kapusty, 1/2 hlávky kelu, 1 červenú repu, 300 g hovädzieho mäsa, 300 g bravčového mäsa, 1,2–1,5 l vývaru, soľ, celú rascu, vegetu, mleté čierne korenie, 1–2 ČL octu, kyslú smotanu na ozdobenie

Ako na to:

Olúpané cibule posekáme nadrobno. Nahrubo nastrúhame mrkvu, petržlen a kaleráb. Kapustu s kelom pokrájame na rezance.
V miske zeleninu spolu zmiešame, osolíme, posypeme celou rascou a necháme 15 minút odstáť. Potom ju preložíme do väčšieho hrnca, prilejeme liter vývaru, pridáme nakrájanú červenú repu, celé strúčiky cesnaku, paradajkový pretlak a na miernom ohni pomaly varíme.
Očistené zemiaky pokrájame na kocky a po 30 minútach varenia pridáme do hrnca. Podľa potreby prilievame zvyšný vývar a spolu varíme do zmäknutia.
Hovädzie a bravčové mäso nakrájame na menšie kúsky. Do osolenej vody dáme variť najskôr hovädzie mäso. Asi v polovici varenia pridáme nakrájané bravčové mäso a varíme do zmäknutia.
Uvarenú zeleninu ochutíme vegetou, mletým čiernym korením, pridáme kúsky uvareného mäsa a spolu krátko povaríme.
Na záver môžeme podľa potreby ochutiť octom a jednotlivé porcie ozdobiť kyslou smotanou.

22.02.2009

Podobné recepty