Domáci kečup
1 kg paradajokn, 200 g kyslejších jabĺk, 250 g cibule, 0,5 dcl octu, 350 g kryštálového cukru, 200 g hrozienok, 1 ČL soli, 1 ČL štipľavej mletej červenej papriky, 1 postrúhaný muškátový oriešok, 1 ČL zázvoru
Ako na to:Očistenú a pokrájanú cibuľu podlejeme asi 4 PL vody a domäkka udusíme. Potom pridáme ocot, cukor, olúpané a na kocky pokrájané jablká, paradajky, vopred namočené hrozienka a koreniny. Premiešame a varíme takmer domäkka.
Kečup nemixujeme ani nepasírujeme, ale nalejeme do vopred pripravených pohárov, dobre uzavrieme viečkom, prikryjeme veľkým uterákom a necháme do druhého dňa vychladnúť. Potom ho odložíme na chladné a tmavé miesto.