Kyslá šošovicová polievka
šošovicu, zemiaky, olej, cibuľau, mletú sladkú červenú papriku, 250 ml kyslej smotany, hladkú múku, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to:Deň vopred dáme variť namočenú šošovicu. Keď je polomäkká, pridáme nadrobno nakrájané zemiaky.
Vo väčšom hrnci na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu a pridáme mletú sladkú červenú papriku. Keď je cibuľa opražená dosklovita, vylejeme k nej šošovicu so zemiakmi, podľa potreby ešte prilejeme vodu, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.
Na troške oleja opražíme 1 PL hladkej múky a pridáme do polievky. Nakoniec v kyslej smotane rozmiešame 1-2 PL hladkej múky a vylejeme do polievky. Necháme zovrieť a dochutíme soľou.