Domáce pivo
60 dkg jačmeňa, 16 l vody, ¼ kg cukru, 2-3 dkg chmeľu (dá sa kúpiť sušený v lekárni), 2 dkg sladkého drievka (lékořice, pendrek), 1 hrsť sušených jabĺk, pivovarnícke kvasnice (alebo obyčajné droždie 5-6 dkg)
Ako na to:Jačmeň dobre umyte, mokrý prikryte navlhčenou utierkou a nechajte 3 dni naklíčiť. Potom tento slad nechajte 2 dni schnúť v chladnej miestnosti.
Vložte na väčšiu panvicu a pražte. Podľa stupňa praženia má potom pivo farbu. Pražený jačmeň rozbite v mažiari, vsypte do vody, pridajte cukor, chmeľ, pridajte sladké drievko a jablká. Zmes asi 2 hodiny varte, potom preceďte cez plátno, najlepšie do hlineného hrnca.
Keď tekutina trochu vychladne pridajte kvasnice (droždie). Nádobu umiestnite do nie príliš chladnej miestnosti, denne opatrne odstraňujte penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Už po 3 dňoch môžete pivo stáčať do fliaš.
Vo fľašiach sa pivo nechávajte najmenej 8 dní.