Kuracie stehná so žemľovými guľkami
8 kuracích stehen, 50 g údenej slaniny, 5 strúčikov cesnaku, 3 PL hladkej múky, 1 PL paradajkového pretlaku, 100 ml kyslej smotany, 1 kocku slepačieho bujónu
Žemľové guľky: 6 žemlí, 1 vajce, 1 PL múky, soľ
Mäso umyjeme, osušíme, obalíme v múke a opečieme. Vyberieme, do výpeku pridáme rajčinový pretlak zmiešaný s múkou a roztlačeným cesnakom. Chvíľu podusíme, zalejeme vodou, v ktorej sme rozpustili slepačí bujón.
Do šťavy vložíme mäso a dusíme domäkka. Nakoniec pridáme smotanu a ešte chvíľu povaríme.
Žemľové guľky: Slaninu pokrájanú nadrobno opečieme, pridáme na kocky pokrájané 2 žemle a opečieme. Ostatné žemle namočíme, vyžmýkame, pridáme vajce, múku, soľ a slaninu opečenými žemľami.
Sformujeme guľky a uvaríme v osolenej vode.