Slané košíčky z lineckého cesta
16 dkg hladkej múky, 8 dkg masla (Hera, Smetol), 1 žĺtok, 2 PL vody, štipku soli
Základ pomazánky: viac druhov mäkkých syrov (bambino, Lunex, delikates), rastlinné maslo
Suroviny zmiesime na tuhšie cesto, ktoré necháme odpočívať cez noc. Natlačíme do formičiek košíčkov, upečieme a ešte teplé vyklopíme.Plníme rôznymi pomazánkami - základ + ľubovoľná pomazánka.
Základ pomazánky: Vymiešame viac druhov mäkkých syrov spolu s rastlinným maslom. Zo základu robíme ďalšie pomazánky.
Rybacia: Pomelieme šproty alebo sardinky, údenáča, pridáme cibuľu, horčicu a čierne korenie.
Vajíčková: Uvarené vajcia pomelieme, pridáme karí korenie, horčicu soľ, cibuľu a papriku. Ak plníme polovice bielkov pomelieme len žĺtka.
Mäsová: Zomelieme diétnu salámu, cibuľu, kečup, horčicu a čierne korenie.
Cesnaková: Postrúhame syr Zlato, pretlačený cesnak, kelímok kyslej smotany, soľ a čierne korenie.
Tvarohová: Tučný tvaroh, kyslú smotanu, cibuľa, soľ a čierne korenie.
Rokfortová: Pomletý rokfort, soľ, biele korenie, nadrobno posekané orechy.
Pečeňová: Pečeňový salám a cibuľu pomelieme, pridáme soľ, čierne korenie a horčicu.