Jahodovo-citrónový koláč
1 a 1/2 kg jahôd, 5 vajec, 260 g práškového cukru, 1 PL strúhanej citrónovej kôry, 1/4 l oleja, 125 ml mlieka, 125 g múky, 25 g maizeny, 3 ČL prášku do pečiva, 150 ml šťavy z citrónov, 200 g pomarančového džemu, 4 bielka, 1 PL šťavy z citróna, 175 g cukru
Ako na to:Vajcia vymiešame s cukrom a citrónovou kôrou. Postupne pridávame mlieko, olej, múku, maizenu, prášok do pečiva a citrónovú šťavu.
Cesto vylejeme na vymastený plech a pečieme.
Očistené jahody poprekrajujeme po dĺžke na polovice. Pri stredne vysokej teplote zohrievame džem, kým nie je vláčny. Rozpusteným džemom potrieme upečený korpus. Navrch poukladáme jahody.
Bielka vyšľaháme s 1 PL citrónovej šťavy na tuhý sneh. Postupne primiešame cukor a pokračujeme v šľahaní, kým sa úplne nerozpustí.
Penou naplníme cukrárenské vrecko a ozdobne v tvare hustej vlnovky, zakryjeme ním jahody na koláči. Koláč vložíme ešte na 3 minúty do rúry a zapečieme. Podávame vychladený.